BUILT BY HAND

Esittelyssä ikkunapuuseppä Petter Gantelius

Vastassa on miellyttävä puun tuoksu, kun astun ikkunapuuseppä Petter Ganteliuksen verstaaseen. Ikkunankehyksiä roikkuu siististi katosta odottamassa pääsyä huolelliseen entisöintiin.

Entisöinti on aikaa ja taitoa vaativa ammatti, ja Petter suhtautuu yhtä säntillisesti työnsä kaikkiin osa-alueisiin. Hän sivelee kädellään hiljattain korjattua kohtaa ja päättää, että nyt se on täydellinen.

Kerro meille vähän taustastasi. Sinähän et ole aina työskennellyt ikkunoiden parissa?

Tähän mennessä pisimpään olen työskennellyt nykysirkustaiteilijana. Tein akrobatiaa, jongleerausta ja tulitaidetta eri muodoissa. Vaikeiden asioiden tekeminen on aina vetänyt minua puoleensa, ja nautin sellaisten asioiden harjoittelusta, jotka ovat vaikeita tai mieluiten täysin mahdottomia.

Miten päädyit ikkunapuusepäksi?

Puutyöt ovat minulla verissä, aina lapsuudesta saakka. Lukion jälkeen opiskelin restaurointiarkkitehtuuria Lundin yliopiston teknillisessä tiedekunnassa. Se oli minusta kuitenkin aivan liian hallinnollista ja hierarkkista. En sopinut sinne ollenkaan, halusin työskennellä myös käsilläni.

Luovuin siis siitä ajatuksesta ja jatkoin taidealalla. Sitten tapasin vanhan ikkunapuusepän ja tajusin, että juuri sitä halusin tehdä. Kahdentoista vuoden sirkusammattilaisuuden jälkeen perustin oman ikkunapuusepänyrityksen vuonna 2014.

"Ikkunoiden vaihtaminen siksi, että niistä vetää, on vähän sama kuin romuttaisit autosi, kun renkaat ovat kuluneet."

Kuinka monta ikkunapuuseppää Ruotsissa on?

Vaikea sanoa, koska monet välttelevät julkisuutta. Useimmilla riittää töitä niin paljon, ettei markkinointia tarvita. Oma tilanteeni on juuri sellainen, ja luulisin, että meitä on yhteensä pari sataa. Tiedän itse satakunta ikkunapuuseppä.

Kuulostaa siltä, että sinun ei tarvitse metsästää asiakkaita?

Ei tosiaankaan, pikemminkin asiakkaat jahtaavat minua. (Naurua) Oma kokemukseni ammatin alussa oli, että tietoa on vaikea saada, ja siksi jaan vinkkejä sosiaalisessa mediassa. Sitä kautta olen puolestani saanut töitä ja huomiota. Parasta markkinointia on jakaa, mitä teen.

"Minulla on paljon sähkötyökaluja, jotka kyllä tehostavat työtä mutta pitävät meteliä ja tuottavat sahanpurua, enkä pysty olemaan niin lähellä työkappaletta."

Mikä on parasta työssäsi?

Kaikkein parasta on työstää kuluneita antiikki-ikkunoita, joiden omistaja on etsinyt niille pitkään entisöijää. Eniten nautin lasin leikkaamisesta, kitin levittämisestä, huonojen puuosien irrottamisesta ja täydellisesti istuvien uusien osien kiinnittämisestä. On upeaa höylätä pois viimeinen millimetrin kymmenesosa ja nähdä, miten vanha ja uusi sulautuvat yhteen.

Työ on myös hyvin monipuolista. Joskus saan hakata betonia, ja seuraavaksi leikkaan 200 vuotta vanhaa käsin puhallettua lasia tai asennan ikkunaa 15 metrin korkeudessa.

"On upeaa höylätä pois viimeinen millimetrin kymmenesosa ja nähdä, miten vanha ja uusi sulautuvat yhteen."

Ymmärsinkö oikein, että käytät pääasiassa käsityökaluja?

Sanoisin, että käytän oikeaa työkalua oikeaan tehtävään. Monesti on helpompaa ja nopeampaa tehdä käsin kuin koota kone työhön sopivaksi. Minulla on paljon sähkötyökaluja, jotka kyllä tehostavat työtä mutta pitävät meteliä ja tuottavat sahanpurua, enkä pysty olemaan niin lähellä työkappaletta.

Mitä työkaluja ilman et tulisi toimeen?

Niitä on paljon! Eniten kaipaisin HDC-talttaa, joka roikkuu aina vyölläni. Enkä haluaisi olla ilman japanilaistyyppistä vetosahaa. HDC-taltan höyläysominaisuus mahdollistaa pääsyn paikkoihin, joihin muut taltat eivät ulotu, ja rautapohja antaa välitöntä palautetta pinnan tasaisuudesta.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tyypillisiä työpäiviä on varmaankin kymmenkunta erilaista. Verstaalla saatan tehdä inventaariota, mittaan, irrotan lasia ja maalia, kiinnitän entisöintiosia, leikkaan ehkä lasia, kittaan ja maalaan tai poltan pellavansiemenöljyllä vanhoja rautaheloja.

Asiakkaalla voi olla vaikkapa vuotava kattolyhty, joka pitää korjata, tai seison rakennustelineillä sahaamassa huonoja kohtia kehyksistä. Minulla on oltava kaikkia tärkeitä työkaluja kaksin kappalein, koska ei voi koskaan tietää, mitä metallin ja maalin alta löytyy.

"Vaikeat asiat ovat aina kiehtoneet minua."

Oletko koskaan kieltäytynyt työstä sen takia, että olet arvioinut sen mahdottomaksi toteuttaa?

Olen kieltäytynyt töistä, mutta en siksi, että ne olisivat olleet mahdottomia. Ennemminkin on ollut kyse siitä, että työstä tulisi liian kallis. Minulle on tarjottu esimerkiksi 1980-luvun ikkunoita, joissa on käytetty huonoa puuta ja huonoa lasia. Tämäntyyppinen projekti maksaisi aivan liikaa ollakseen kannattava. Mutta kun kyseessä on todella vanha ikkuna, entisöin sen, vaikka vain 10 % ikkunanpuitteista olisi vanhaa ja loput uutta, jos se vain on taloudellisesti kannattavaa.

Mitä entisöintiprojektissa on tärkeää ottaa huomioon?

Tärkeintä on käyttää pellavaöljytuotteita. Pellavaöljy on toiminut satoja vuosia ja on ainoa tuote, joka hoitaa vanhaa materiaalia kunnolla. Vaihdettujen puuosien on sovittava täydellisesti, jotta ne kestäisivät pitkään.

Jaatko vinkkejä, vai pidätkö ne itselläsi?

Jaan niitä erittäin mielelläni. Tämä työ on niin vaikeaa, että mitään ammattisalaisuuksia ei tarvitse varjella. Käytän talttoja useimmissa projekteissa, ja terä on teroitettava usein. En kuitenkaan jaksa vesihiontaa, se on niin hidasta. Sen sijaan käytän nauhahiomakonetta, koska se ei polta reunaa niin paljon kuin hiomakivi.

Ennen hiontaa pidän talttaa pakastimessa. HDC-taltta on riittävän tiheää rautaa, joten se pysyy kylmänä paljon kauemmin ja voin hioa uuden terän huolehtimatta polttamisesta. Sitten teroitan raakareunan ja kiillotan sen penkkihiomakoneella ja kiillotuspastalla. Hienon, terävän terän saa aikaan tuossa tuokiossa. Siitä ei tietenkään tule yhtä täydellinen kuin japanilaisella hiomakivellä, mutta se riittää useimpiin työtehtäviini.

Faktoja

Tarinassa mainitut työkalut

graphic