BUILT BY HAND

Esittelyssä hienopuuseppä Mikael Seppänen

Hienopuuseppä Mikael Seppäsen verstaassa tuoksuu voimakkaasti puulta. Suuret teollisuussahat seisovat rinnakkain perinteisten työkalujen kanssa. Mikaelilla on hetki aikaa, kun hän odottelee juuri koottujen ovien liiman kuivumista.

Miksi halusit puusepäksi?

Jo koulussa tunsin vetoa käytännön tehtäviin. Puukäsityö oli lempiaineeni, ja tuntui luonnolliselta tehdä töitä käsillä. Minulla on siihen taitoa ja taipumuksia. Tuntui oikealta valita ammatti, jossa työskentelisin käsilläni.

"Vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut. Puukäsityö oli lempiaineeni, ja tuntui luonnolliselta tehdä töitä käsillä."

Miten päädyit juuri tähän verstaaseen?

Se onkin hauska tarina. Koputin paikallisen puusepän ovelle ja kysyin, olisiko mahdollista päästä saamaan työkokemusta. Omistaja epäröi ensin ja sanoi, että heillä oli tarkoitus ajaa liiketoiminta alas ja jäädä eläkkeelle. En kuitenkaan antanut periksi. Sanoin auttavani niin paljon kuin tarvitaan, eikä minulle tarvitsisi maksaa mitään.

Omistaja pyysi minua soittamaan viikonlopun jälkeen, jotta hän voisi miettiä asiaa. Ja näin tehtiin. Soitin ja minut kutsuttiin tutustumaan verstaaseen. Jo silloin omistaja vitsaili kanssani aiheesta ja sanoi juhlallisesti: "Mikael, jonakin päivänä tämä kaikki on sinun." Nauroin sille, koska olin vasta 18 ja vielä lukiossa. Siinä vaiheessa oman yrityksen perustaminen ei yksinkertaisesti ollut vielä ajankohtaista. Mutta käynnistä jäi idea itämään.

Miten pitkään tyypillinen keittiökaappiprojekti kestää?

Noin kuukauden ensimmäisestä asiakastapaamisesta piirustusprosessin kautta lopulliseen asennukseen.

Mistä projektin osasta pidät erityisen paljon?

Pidän siitä kun pääsen aloittamaan kalusteiden rakentamisen. Kokoan rungot ja liimaan ovet, ja näen kalusteiden pikku hiljaa rakentuvan.

Mitä materiaaleja käytät mieluiten?

Oviin käytän aina mäntyä, koska sitä käytetään perinteisesti kodeissa vaikkapa listoihin ja kalusteisiin. Laatikoissa käytän tammea, koska se on kestävää ja kaunista puuta. Tammi on vähän hienompana myös trendikäs materiaali.

"Miksi muuttaa menestyvää konseptia? Perinteisiin puutöihin tarvitaan perinteisiä työkaluja."

Käytät selvästikin verstaalla paljon sähkötyökaluja, mutta mitä käsityökaluja ilman et tulisi toimeen?

En pärjäisi ilman nivelmittaa. Teen sillä paljon alustavia mittauksia, ja otan sitten tarkat mitat rullamitalla. Toinen on ammattilaispuukko, joka on paras mahdollinen yleistyökalu. Avaan sillä maalipurkit, kaavin pois ylimääräiset maalit, avaan pakkaukset ja siistin roskat pois työkappaleista.

Kuulostavat perinteisiltä klassikkotyökaluilta.

Se pitää paikkansa. Miksi muuttaa menestyvää konseptia? Perinteisiin puutöihin tarvitaan perinteisiä työkaluja.

Millainen on tyypillinen keittiökalusteita tilaava asiakas?

Tyypillinen asiakas on ostanut keittiökaapit ennenkin ja tietää, mitä siihen liittyy. He tuntevat prosessin piirustusvaiheesta materiaalien, helojen ja maalien valintaan. Nämä asiakkaat ovat usein trenditietoisia ja haluavat laatua ja estetiikkaa.

Miksi he valitsevat puusepän tekemät keittiökaapit valmiiden sijasta?

Koska silloin saa mittatilaustyötä. Ainoat standardimitat tulevat kodinkoneista. Niiden mittoja ei voi muuttaa, mutta kaikki muu voidaan räätälöidä tarpeiden mukaan. Tällaista symmetrisyyttä ei yksinkertaisesti voi saavuttaa valmiilla ratkaisuilla.

Tuntuuko sinusta, että kalusteiden teettäminen alkaa yleistyä?

Ehdottomasti. Lähellä ja paikallisesti tehty on nouseva trendi. Yhä useammat ihmiset ovat heränneet tilaamaan kalusteet paikalliselta tekijältä sen sijaan, että ostaisivat kalusteet keittiöfirmalta.

"Tällaista symmetrisyyttä ei yksinkertaisesti voi saavuttaa valmiilla ratkaisuilla."

Miten pitkä käyttöikä puusepän rakentamalla keittiöllä on?

Minusta se riippuu siitä, miten keittiötä käytetään. Normaalisti keittiökalusteet kestävät 5–7 vuotta, mutta minun tekemäni kalusteet kestävät kaksi tai kolme kertaa niin pitkään. Näiden kalusteiden ovet voi maalauttaa uudelleen tai hioa ja maalata itse. Monia asioita voi korjata ja kunnostaa. Nämä kalusteet mahdollistavat sen, koska ovet ovat massiivipuuta ja näyttävät maalaamisen jälkeen taas kuin uusilta.

Mikä on unelmaprojektisi?

Yksi todella hieno projekti oli Ruotsin lounaisosassa Romelandassa, jossa sain tehdä keittiön vanhaan kirkkoon. Alttari oli poistettu, ja keittiö asennettiin sen tilalle. Keittiöni päätyi niin sanotusti alttarille. (Naurua) Se oli aika voimakas hetki. Unelmani olisi tehdä enemmän vastaavia töitä, joissa keittiö pääsee todella oikeuksiinsa.

Lopuksi kysyn, kuka tai mikä inspiroi sinua?

Muut keittiöalan lahjakkaat kollegat eli puusepät ja arkkitehdit, jotka tuottavat uskomattomia luomuksia. Ympärilläni on mahtavia ihmisiä. Esikuviani ovat luonnollisesti myös sadan vuoden takaiset käsityöläiset, joilla ei ollut käytettävissä moderneja koneita ja työkaluja. Rakennan nyt samanlaisia keittiöitä kuin he tekivät silloin.

Faktoja

  • Nimi: Mikael Seppänen
  • Ammatti: Hienopuuseppä
  • Osoite: Olofstorp, Ruotsi
  • Kotisivu: stilkok.se

Tarinassa mainitut työkalut

graphic