Hultafors – Taittomitta 59

Tämä vuodelta 1883 peräisin oleva alkuperäismalli on ajaton ja nykyään ikoninen tuote, joka toimi Hultaforsin alkusysäyksenä. Se valmistetaan edelleen perinteiseen tapaan hieskoivusta. Nivelissä on ruotsalaista terästä. Nykyisin saatavilla on kymmenkunta eri mallia ja eri materiaaleja.

Ajaton klassikko

Punaiseksi maalatut päät, vaalea koivupuu ja sulavasti kääntyvät nivelet. Vuonna 1883 keksitty Hultaforsin nivelmitta on lähes ikonisen aseman saavuttanut klassikko sekä työkaluna että muotoilultaan.

Karl-Hilmer Johansson Kollénin keksijäluonteen tuloksena syntyi mittaväline, josta kehittyi nivelmitta. Tästä innovaatiosta tuli Hultaforsin työkalujen selkäranka.

KHJK

8,5 cm nivelmitan päästä on kolmion muotoinen punainen merkki, joka koostuu kirjaimista KHJK. Se ei ole mikä tahansa symboli, vaan Hultaforsin tunnus ja lyhenne nimestä Karl-Hilmer Johansson Kollén.

Materiaalit

Nivelmittoja valmistetaan eri käyttöympäristöihin alumiinista, lasikuidusta ja puusta. 1960-luvulle asti nivelmitta valmistettiin ruotsalaisesta pihlajapuusta, mutta nykyisin puisten nivelmittojen materiaalina on hieskoivu.

Kolmion muotoinen punainen merkki

Kolmiomerkistä on olemassa sanonta, jonka mukaan yrityksen tunnuksena käytettävä kolmio on vahvin geometrinen muoto, ja samoin nivelmitasta on pyrittävä tekemään mahdollisimman kestävä.

Nivelet

Yllättävää kyllä, juuri Hultaforsin nivelmitan nivelet ovat suurin syy sen menestykseen. Ruotsalaisesta teräksestä valmistetut nivelet ovat samanlaiset kuin silloin, kun nivelmitan tuotanto aloitettiin vuonna 1883, mutta puuosia ja mitta-asteikkoa on muuteltu vuosien varrella.

Nämä työkalut mainittiin

graphic