Työ Hults Brukilla

Jututimme Lottaa ja Claesia, kahta Hults Brukin taidokasta seppää.

Kuinka kauan olet työskennellyt seppänä?

Claes: Noin neljä ja puoli vuotta.

Lotta: Yhden vuoden! Voinkohan vielä edes kutsua itseäni sepäksi? Nauraa.

Miksi valitsit tämän ammatin?

Claes: Olin muuttamassa tänne Jämtlandista, kun näin työpaikkailmoituksen, joten päätin hakea paikkaa. Tänne sitä sitten päädyttiin!

Lotta: Asuin ja työskentelin aiemmin Norjassa, mutta minusta alkoi tuntua siltä, että haluan muuttaa takaisin kotiin, ja aloin etsiskellä töitä. Tämä tuli vastaan, ja se kuulosti mielenkiintoiselta.

Mitä teit ennen sepän töitä?

Lotta: Olin tuotekehittäjänä ja tuoteryhmäpäällikkönä eräällä tunnetulla urheiluvaateyrityksellä.

Claes: Tein metsätöitä. En kyllä käyttänyt kirvestä.

Voiko kuka tahansa ryhtyä sepäksi?

"En usko. Tämä on kuitenkin käsityöammatti. Sepällä on pakko olla tietynlaista kädentaitoa."
ClaesSeppä

Mitä hyvältä sepältä vaaditaan?

Lotta: Sepän pitää ymmärtää muotojen päälle. Minusta oli kiinnostavaa tajuta, että työ on jotain teollisuuden ja käsityön väliltä. Yllätyin myös siitä, miten paljon tarkkuutta kirveen muotoilu vaatii. Päivän ensimmäinen kirves saisi mielellään näyttää samalta kuin päivän viimeinen.

Mittailemme osia jatkuvasti, jotta niistä tulee joka kerta oikeanlaisia.

Claes: Myös mekaanikon taidoista on hyötyä. Työkaluja vaihtaessa ruuvaillaan ja säädetään paljon.

Lotta: Ei pidä pelätä ryhtyä töihin. Lisäksi seppä tarvitsee kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Ei pidä luovuttaa heti. Kaikki vie aikansa. Jotkut työvaiheet voivat tuntua vähän yksitoikkoisilta, mutta siihen pitää tottua.

Tietääkö sen etukäteen, että työ onnistuu?

Claes: Sen oppii näkemään. Kokemus näyttää.

Lotta: Kyllä, ja kun jokaisen iskun saa kohdalleen, materiaali käyttäytyy juuri niin kuin pitääkin.

Kuinka kauan kirveen takomiseen menee?

Claes: Vasta-alkajalle käy joskus niin, että työ pitää aloittaa alusta, koska työstettävä kappale ehtii kylmetä liikaa. Silloin lopputuloskaan ei aina ole ihan täydellinen. Joka vasaralla työskentelee kaksi seppää. Kirvestä tehdessä yhden puolen takomiseen menee noin 40 sekuntia. Sen jälkeen toinen seppä viimeistelee työn. Sanoisin siis, että yhden kirveen takomisessa kestää puolitoista tai kaksi minuuttia. Kun sen tekee 400 kertaa päivässä, se voi toki alkaa tuntua yksitoikkoiselta.

Onko työ yksinäistä?

Claes: Kyllä. Kuulokkeista tulee jatkuvasti kuunneltua radiota, podcasteja tai musiikkia.

Lotta: Todellakin. Kuuntelen paljon podcasteja!

Mikä on taontaprosessin kriittisin hetki?

Lotta: Aloittelijalle tärkeintä on oppia saamaan kappale oikeaan muotoon ennen kuin se kylmenee liikaa.

Claes: Hankalinta on varmaan koneen säätö kirvesmallia vaihdettaessa. Jos säädöt toimivat niin kuin pitää, sanoisin, ettei itse taonnassa ole mitään kriittisiä hetkiä.

Pitääkö konetta säätää päivän aikana?

Lotta: Aloittelijana voi olla vaikea tietää, onko itse tehnyt jotain väärin vai onko koneen säädöissä vikaa.

Claes: Joskus koneita pitää säätää, mutta ei kovin usein.

Mikä on parasta sepän työssä?

Claes: Kirveitä on koko ajan saatavilla. *Nauraa.* Oikeasti se on kyllä vaikea kysymys… Jos tykkää käsityöstä, ammatti on kiinnostava.

"On hienoa tehdä tuotteita, joihin käyttäjällä on läheinen suhde. Valmistamme työkaluja, joita joku oikeasti käyttää. Tämä on teollista tuotantoa, mutta samalla tuotteet tuntuvat merkityksellisiltä. Ammatti on vanha. Lisäksi tässä työstetään erilaista materiaalia kuin tekstiilit, joihin olen tottunut."
LottaSeppä

Lotta: Työhön liittyy paljon historiaa ja paljon vanhoja toimintatapoja. Jotkin teknisetkin asiat ovat edelleen samanlaisia, vaikka on vuosi 2022. Mitä kaikkea pitää säilyttää ja mitä työhön voi lisätä, ilman että kadottaa vanhan ruukkikulttuurin? Tämän tunnelman haluaa säilyttää jälkipolville. Toisaalta sitä haluaa hankkia uusia uuneja ja tehdä joistain työvaiheista helpompia. Tämä on jatkuvaa tasapainottelua uuden ja vanhan välillä.

Millaista oli aloittaa sepän työt?

"Kaikki tuntui tosi erilaiselta. Työskentelin ennen toimistossa, jossa saattoi pahimmillaan saada paperiviillon. Täällä pitää koko ajan miettiä, mihin pistää kätensä, ettei polta sormia tai saa haavoja."
LottaSeppä

Aiotteko työskennellä seppänä lopun ikäänne?

Claes: Tuskin sentään. Työ on aika raskasta, ja työskentelen mieluummin ulkona.

Lotta: Kunnioitan valtavasti kaikkia, jotka ovat tehneet sepän töitä pidemmän aikaa, mutta työ on paitsi raskasta, myös monotonista, ja se vaikuttaa pitemmän päälle kehoon. Saa nähdä, miten kauan jatkan.

Mitä teette työpajan ulkopuolella?

Claes: Tykkään tosi paljon luontokuvauksesta ja ulkoilusta. Jämtlandissa puuhastelin rekikoirien parissa.

Lotta: Olen hulluna ulkoiluun. Tykkään käydä vaelluksilla ja viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkona. Mielestäni elämä on tuolla ulkona, ja vietämme aivan liikaa aikaa sisätiloissa.

Nämä työkalut mainittiin

graphic