Mitä vatupassin herkkyys tarkoittaa?

Libellin herkkyys määrittää, kuinka nopeasti kupla liikkuu, kun vatupassin toista päätä nostetaan.

Mitä vatupassin herkkyys tarkoittaa?

Eri työtehtävät vaativat erilaista tarkkuustasoa. Siksi ammattilaisilla on usein useampi kuin yksi vatupassi, jolloin käytettävissä on aina sopiva herkkyys. Vakioherkkyydellä varustettu vatupassi on helppokäyttöinen ja yleensä riittävän tarkka. Vaativammissa tehtävissä tarvitaan kuitenkin suurempaa herkkyyttä.

Libellin muoto

Erilaiset herkkyystasot saavutetaan muuttamalla libellin muotoa. Tarkemmin katsottuna näkyy, että libellissä on tynnyrin muotoinen sisäosa. Tynnyrin sisällä ilmakupla hakee korkeimman pisteen. Jos libellin sisäosa olisi suora putki, sen tasaaminen olisi mahdotonta.

Vähemmän kaarevuutta, nopeampi reaktio

Libellin kaarevuutta voidaan ajatella ympyrän sektorina. Ympyrän säde määrittää, kuinka kaareva libelli on, ja näin ollen myös, kuinka herkkä se on.

Suurempi säde tarkoittaa, että kupla voi liikkua helpommin ja reagoi pienempiin liikkeisiin.

Millaista herkkyyttä tarvitaan?

Herkkyys ilmoitetaan millimetreinä metriä kohti. Taso perustuu 1 metrin pituiseen vatupassiin ja siihen, kuinka korkealle sen toista päätä on nostettava, että ilmakupla liikkuu 2 mm.

Kymmenen kertaa herkempi

Useimmissa markkinoilla olevissa vatupasseissa herkkyys on 10 mm/metri, joka vastaa 200 mm:n sädettä. Hultaforsilla on viisi ja kymmenen kertaa vakioherkkyyttä herkempiä vatupasseja.

Esimerkiksi ovenkarmin asentamisessa tarvitaan tavallista herkempää vatupassia. Esimerkiksi Hultafors MST tai Hultafors Libella 2000.

Nämä työkalut mainittiin

graphic