Tie huippuluokan sahoihin

Näin meistä tuli sahojen asiantuntijoita.

Ammattilaiset odottavat sahalta paljon. Odotukset kiteytyvät tuottavuuteen ja tarkkuuteen: sahalla pitää pystyä sahaamaan nopeasti, suoraan ja turvallisesti, ja sahausjäljen on oltava aina siisti. Nämä odotukset olivat lähtökohtana, kun Hultaforsilla alettiin kehittää käsisahoja.

Jo varhaisessa vaiheessa totesimme, että huippuluokan sahan suunnittelu ja ammattilaisten vaatimuksiin vastaaminen edellyttää uudenlaisen, kaikkien aikojen parhaan hionnan kehittämistä. Ja koska leikkuuterän ominaisuuksien tutkimus oli vähäistä, meidän oli tutkittava asiaa itse.

Ylivoimaisen hammasgeometrian metsästys

Ensimmäinen havainto oli, että oli kehitettävä ainutlaatuinen, poikkeuksellinen hammasgeometria. Mutta millainen geometria on ylivoimainen? Ja mistä sen tietää? Nämä kysymykset haastoivat meidät rakentamaan ainutlaatuisen testikoneen, jolla vertailimme erilaisia prototyyppejä ja olemassa olevia sahamalleja. Tiettyä testimateriaalia sahatessa mittasimme tiettyjä parametreja, kuten voimaa ja vetojen määrää.

Jokaisella vedolla pääsimme lähemmäksi parasta hammasgeometriaa, ja lopulta päädyimme ainutlaatuiseen 3-vaihehiontaan, jossa hampaat on hiottu kolmessa eri kulmassa. Näin saadaan tehokkaampi saha, jolla saadaan aikaan tarkkaa ja siistiä sahausjälkeä vähemmällä voimalla.

Lisäksi arvioimme muita tekijöitä, joilla tehokkuutta voitiin parantaa ja varmistaa. Testien perusteella kehitimme oman vahapohjaisen jauhemaalin, ja voimme ylpeitä todeta, että se on tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää kuin perinteinen pinnoite.

Täydellisen kulman löytäminen

Kehitysprosessissa testattiin ja kokeiltiin loputtomasti erilaisia kulmia kahvan ja terän välillä, jotta löydettäisiin paras mahdollinen. Useita testejä tehtiin käsin, ja niitä todennettiin testikoneella. Lopulta saavutimme oikean kulman, jossa tasapaino tarvittavan voimankäytön ja vetojen määrän välillä on optimaalinen parhaan käyttökokemuksen saamiseksi.

Lisäksi kehitimme ergonomisen kahvan, joka takaa parhaan otteen ja tarkkuuden. Muotoilussa otettiin huomioon myös kierrätettävyys niin, että kahvan ja terän voi irrottaa toisistaan.

Ammattilaiset apuun

Saimme uusien käsisahojen kehitystyössä apua myös todellisilta asiantuntijoilta, työkalujen ammattikäyttäjiltä. Näin toimimme aina. Todellisten ammattilaisten yhteistyöllä pystymme suunnittelemaan työkaluja, jotka tekevät työskentelystä aidosti helpompaa. Saimme kaikissa kehitystyön vaiheissa alusta lopputuotteeseen asti arvokasta palautetta, joka vaikutti suuresti ensimmäisen sahamme – vuonna 2015 lanseeratun HBX-käsisahan – suunnitteluun.

Ainutlaatuinen teräsuojus

Yksi asia, jonka kuulimme lähes kaikilta ammattikäyttäjiltä oli, että nykyiset teräsuojukset olivat todella huonoja, itse asiassa niin huonoja, ettei kukaan oikeastaan käyttänyt niitä. Innostuimme haasteesta ja halusimme kehittää teräsuojuksen, joka suojaisi sekä käyttäjää että ympäristöä ja olisi ennen kaikkea helppokäyttöinen.

Päämäärätietoisen kehitystyön tuloksena syntyi vankka teräsuojus, jossa on kätevä pikavapautustoiminto, jonka avulla suojus on helppo irrottaa ja kiinnittää yhdellä kädellä. Ainutlaatuinen teräsuojus suojaa paitsi sahaa säilytyksen ja kuljetuksen aikana myös käyttäjää ja ympäristöä.

Jatkuvaa parannusta

HBX-käsisahan kehittämisestä saatujen kokemusten pohjalta olemme kehittäneet kattavan käsisahavalikoiman, jossa on kaarisahoja, rautasahoja ja erikoissahoja eri materiaalien, esim. metallin, harkkojen, puun, kipsilevyn ja muovin sahaamiseen.

Lue lisää tiettyyn työhön sopivan sahan valinnasta: sahaopas.

Nämä työkalut mainittiin

graphic