Johan Skullman – Eräekspertti

Istahdimme jututtamaan eräekspertti Johan Skullmania ja kuuntelimme hänen viiltävää analyysiään puukoista ja kirveistä.

Ostavatko ihmiset vääränlaisia kirveitä?

Aika usein kyllä. Kirveellä pitäisi olla tietty pääasiallinen tarkoitus ja mahdollisesti jokin toissijainen tarkoitus. Kirveillä on erilaisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että jotkin kirveet soveltuvat toisia huonommin tietynlaisiin töihin.

Millaisia suojavarusteita kirvestöissä pitäisi käyttää?

Ensinnäkin pitää käyttää käsineitä, ja jos puuta hakkaa säännöllisesti, pitäisi myös käyttää suojalaseja.

Mikä on tärkein asia pitää mielessä, kun käsittelee kirveitä ja puukkoja?

Puukkoa tai kirvestä ei pidä käyttää yksin, jos ei ole ensiapupätevyyttä. Ensiaputarvikkeet tulee aina pitää käden ulottuvilla, eikä jossain kassissa monen metrin päässä. Jos työkalusta sattuu saamaan huonon otteen, itselleen voi helposti tehdä pahaa vahinkoa.

Ovatko kirveitä ostavat ihmiset yleensä tietoisia siitä, miten niitä kuuluu käsitellä?

Valitettavasti eivät ole. Monet ovat juuri ostaneet mökin tai vasta aloittaneet eräharrastuksen. Ihmisillä on tapana keskittyä siihen, mitä tavaroita he tarvitsevat, mutta sivuuttaa käyttöturvallisuus.

Mitkä ovat kirveen käyttäjän yleisimpiä virheitä?

Ihmiset eivät ymmärrä, millaisia seurauksia kirveen vääränlaisella käsittelyllä voi olla. He eivät mieti, miten polttopuu asetellaan hakkuupölkylle turvallisesti tai mikä on oikea seisoma-asento tai ote.

"Aivan kuten puukollakin, kirveellä voi tehdä monenlaisia asioita. Käsittelytapoja on erilaisia riippuen siitä, tehdäänkö työtä seisten vai polviasennossa."
Johan SkullemanEräekspertti

Mitä täytyy pitää mielessä, kun valmistautuu tulentekoon metsässä?

Metsässä ei ole käytettävissä hakkuupölkkyä. Kirvestä pitää silloin käsitellä eri tavalla pienempiä puita pilkkoessa. Silloin kannattaa yleensä mennä polvilleen ja laittaa puu maahan, jottei sattuisi vahinkoja. Ei siis saa yrittää halkaista puuta suurella heilautusliikkellä.

Miten kirvestä kuljetetaan turvallisesti, kun sen ottaa mukaan retkelle?

Kirvestä tulee kuljettaa niin, että terä ei aiheuta vahinkoa. Mieluiten kannattaa käyttää teränsuojusta. Pitää myös varmistaa, että kirves on kiinnitetty kunnolla. Kirveen voi kiinnittää reppuun, ja ihannetapauksessa teräosa jätetään jonkinlaisen läpän alle. Tällöin on pienempi riski, että kirves ottaa johonkin kiinni. Jos mahdollista, kirves on hyvä pakata pystyasentoon selän suuntaisesti.

Kirvesturvallisuuden top 3

  • Pidä ensiapupakkaus aina ulottuvilla.

  • Käytä käsineitä ja suojalaseja.

  • Käytä oikeanlaista kirvestä ja oikeaa tekniikkaa.

Onko vielä jotain, mitä kannattaa pitää mielessä?

Kirveen jatkuva huoltaminen on hyvä tae sille, että se toimii halutulla tavalla. Tylsä kirves on kehno kirves.

Nämä työkalut mainittiin

graphic