Miten voi välttää vasaroinnin aiheuttamia kulumia

Kysyimme toimintaterapeutti Oscar Puleolta, miten kulumien ensimerkit voi tunnistaa ja miten vammoja voisi välttää. Hän kertoo myös parhaat vinkkinsä, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos käyttää säännöllisesti vasaraa.

Miten vasaroinnin tärähdysten aiheuttamia vammoja voi välttää?

"Ainakin itsetuntemus on avainasemassa. Kun tunnet käsivarsiesi väsyvän, kannattaa pitää taukoa, koska juuri väsyneenä lihaksiin ja nivelsiteisiin alkaa kohdistua kuormitusta. Väsyneenä myös vahinkoja sattuu helpommin, koska lihakset eivät välttämättä jaksa pitää vasaraa pitelevää käsivartta riittävän vakaana."

Mikä on yleisin kulumavammojen syy?

"Ylityö ja ylikuormitus. Yleisin virhe on, että ei kuunnella kehoa. Kun käsivarressa ja kädessä alkaa tuntua tunnottomuutta ja pistelyä, ammattiapua ei haeta yleensä silloinkaan, ja vauriot pääsevät pahenemaan. Tärinästä johtuvat hermovauriot ovat yleisiä."

Oletko oppinut jotain erityistä tarkkailemalla kirvesmiehiä?

"Vasaran valinta näyttää riippuvan käyttäjän mieltymyksistä, joko kevyt tai raskas malli, mutta itse asiassa tärkeintä on, miten vasaraa käytetään. Kun vasaralla lyödään on tärkeää, että paino jakautuu olka-, kyynär- ja rannenivelten kesken. Harjoittele ranteen liikettä ja löysää otetta lyöntien välissä."

Kolme vinkkiä ergonomisempaan vasaran käyttöön

1. Itsetuntemus on avainasemassa

Lepää, kun olet väsynyt, niin vältät kuormittamasta lihaksia ja nivelsiteitä. Väsyneenä lihakset eivät välttämättä jaksa pitää vasaraa pitelevää käsivartta riittävän vakaana, joten vahinkoja sattuu helpommin.

2. Pidä (paljon) lyhyitä taukoja

Vasaroiminen intensiivistä, toistuvaa liikettä. Kun pidät paljon lyhyitä taukoja, lihakset palautuvat nopeammin ja vasaroida tehokkaammin.

3. Jaa paino

Jakamalla painon tasaisesti olka-, kyynär- ja rannenivelten kesken vältät kuormittamasta tiettyä niveltä. Harjoittele ranteen liikettä ja löysää otetta lyöntien välissä.

Tarkkaile näitä neljää kulumavamman merkkiä

1. Tunnottomuus ja pistely sormissa

Yleisimmin yöllä havahtuu siihen, että sormet ovat tunnottomat.

2. Puristusvoima heikkenee

Vaikeuksia saada hyvä ote vasarasta, ja puristusvoiman heiketessä esineitä alkaa putoilla käsistä.

3. Käden ja kyynärvarren lihaskestävyys vähenee

Käsi väsyy nopeammin vasarointiin.

4. Pahenevaa kipua ranteessa ja kyynärpäässä

Epämukava tunne kättä liikuttaessa, sekä painon kanssa että ilman.

Nämä työkalut mainittiin

graphic