Ergonomia ja turvallisuus

Käsin sahaaminen on taito, jota kaikilla ei ole. Olemme tehneet lyhyet ohjeet sahan käyttämiseen turvallisella, tehokkaalla ja ennen kaikkea ergonomisella tavalla.

Ergonominen sahaaminen

Käsin sahaaminen on erityistaito. Tehokkaassa ja turvallisessa sahaamisessa on otettava huomioon muutamia asioita. Tässä on lyhyet ohjeet parempaan sahaamiseen. Niitä noudattamalla työ sujuu tehokkaammin ja mikä parasta, myös vähemmän rasittavasti.

Älä purista liikaa

Pidä otteesi kahvasta pehmeänä, mutta kuitenkin napakkana. Näin säästät voimiasi ja vähennät käteen kohdistuvaa kuormitusta, ja pystyt myös sahaamaan pidempään.

Anna sahan tehdä työ

Ota rennosti ja anna sahan tehdä työ. Väkisin sahaaminen toimii itseään vastaan ja pikemminkin hidastaa työtä. Keskity sen sijaan ohjaamaan sahaa ja anna hammastuksen tehdä työ.

Hyödynnä sahan painoa

Hyödynnä sahan oman painon kohtisuoraa kuormaa/painetta, se riittää usein hyvään tulokseen.

Muuta kulmaa

Jos sinusta tuntuu edelleen, että yksittäisiin vetoihin pitää saada lisää tehoa, yritä säätää terän kulmaa varmistaen, että se on suorassa haluamaasi sahauslinjaan nähden. Myös sahan kulman muuttaminen materiaaliin nähden voi auttaa. Voit esimerkiksi aloittaa jyrkemmässä kulmassa ja loiventaa kulmaa, kun sahaus on melkein valmis.

Ketunhäntäsaha verrattuna käsisahaan

Tiesitkö tämän Yleisintä käsisahamallia, jossa on kahva ja pitkä kapeneva terä, kutsutaan joskus ketunhäntäsahaksi muotonsa vuoksi

Nämä työkalut mainittiin

graphic