Ostajan opas - viisi asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon sahan valinnassa

Olitpa ammattilainen tai innokas tee-se-itse-harrastaja ja riippumatta sahattavasta kohteesta, näiden vinkkien avulla pystyt valitsemaan uuden sahan tarpeiden ja vaatimusten perusteella.

1. Hyvä ote

Hyvä ote on olennainen osa tarkkuutta ja hallintaa. Valitse käteesi sopiva kahva, koska liian suuri kahva heikentää voimaa ja vähentää tarkkuutta. Paras tehokkuus saavutetaan ergonomisella kahvalla. Jos käytät sahaa ulkona, kumipäällysteinen kahva takaa hyvän otteen myös kahvan kastuessa.

2. Terän paksuus

Paksumpi terä on yleensä jäykempi, mikä parantaa tarkkuutta ja tehokkuutta. Joskus tarvitaan enemmän joustavuutta tai ohuempaa leikkausjälkeä, esimerkiksi huonekaluja tehdessä. Silloin on tärkeä löytää tasapaino joustavuuden ja hammasgeometrian välillä.

3. Tarpeitasi vastaava hammasgeometria

Varmista, että hampaat ovat terävät ja että hammasgeometria vastaa tarpeitasi. Esimerkiksi HBX-käsisahojen 3-vaihehionta tarkoittaa, että hampaat hiotaan kolmessa eri kulmassa, mikä tuottaa tehokkaamman ja tarkemman sahausjäljen vähemmällä voimalla. Perinteisessä Ryoba-sahassa on puolestaan kaksi leikkuureunaa, joiden hampaat on hiottu leikkaamaan puunsyiden mukaisesti ja niitä vastaan, joten se on paras valinta huonekalun osien sahaamiseen.

4. Teräsuojus

Suojattu terä on turvallinen sinulle ja ympäristölle. Käyttäjäystävällinen muotoilu lisää teräsuojuksen käytön todennäköisyyttä, eikä se jää vain turhaksi lisävarusteeksi. Lisäksi teräsuojuksen käyttö pidentää sahan käyttöikää, mikä säästää sekä kukkaroasi että planeettamme.

5. Metallin sahaaminen

Metallia sahatessa terän kireys on ratkaisevan tärkeää, jotta materiaalia voidaan käsitellä ja sahausjäljestä tulee suora. Paras tulos saadaan sahalla, joka voidaan kiristää vähintään 8 000 Newtoniin.

Lue lisää tiettyyn työhön sopivan sahan valinnasta: sahaopas.

Nämä työkalut mainittiin

graphic