Partner login

Herkkyys

Tarkan vatupassin libellin herkkyydellä tarkoitetaan kuplan liikenopeutta, kun vatupassin toista päätä kohotetaan hieman.

Mitä tarkoitetaan vatupassin herkkyydellä?

Hultafors - Suomi

Mittauksen tarkkuus on sitä parempi, mitä herkkäliikkeisempi libelli on. Tarkan vatupassin libellin herkkyydellä tarkoitetaan kuplan liikenopeutta, kun vatupassin toista päätä kohotetaan hieman.

Ammattilaisille eri tehtävät tarvitsevat erilaista tarkkuutta. Tämän takia ammattilaisilla on yleensä enemmän kuin yksi vatupassi käytössään, oikean herkkyyden takaamiseksi työssään. Standardin herkkyyden omaavan vatupassin kanssa on helppo ja tarpeeksi hyvä työskennellä. Mutta enemmän vaativammille työtehtäville herkempi vatupassi on oikea valinta.

Libellin muoto 

Korkeampi ja matalampi herkkyys saavutetaan muuttamalla libellin muotoa. Jos katsomme lähemmin libellin muotoa, voimme nähdä että sen muoto on tynnyrimäinen, sisäisillä ääriviivoilla. Tynnyrimäisellä muodolla kupla etsii korkeimman kohdan. Libellin muodon ollessa suorakulmainen putki, (ei soikea) se ei saavuttaisi samaa tasoa.

Libellin muoto 

vähemmän soikea, nopeampi reagointi

Libellin soikeutta voidaan katsoa laajemminkin. Ympyrän säde määrittää kuinka soikea libelli on, ja näin ollen sen herkkyyden.

 Suurempi säde tarkoittaa, että kupla voi liikkua helpommin ja reagoida pienempiin liikkeisiin.

Libellin reagointi

Minkälaisen herkkyyden sinä tarvitset?

Herkkyys ilmoitetaan millimetreinä metriä kohden. Herkkyysarvo perustuu siihen, kuinka paljon 1 metrin pituista vatupassia on kohotettava toisesta päästä, jotta kupla liikkuu 2 millimetriä.

Vatupassin herkkyys 
Kymmenenkertaisesti herkempi

Vatupassin herkkyysStandardin herkkyys monille markkinoilla oleville vatupasseille on 10 mm/metri, 200 mm:n säteellä. Hultafors tarjoaa vatupasseja, jotka ovat viisi tai jopa kymmenenkertaisesti herkempiä kuin standardimallit. 

Oven karmien kiinnitys on työtehtävä, johon tarvitaan korkeimpaa herkkyyttä. Esimerkiksi, kuten Hultafors MST 180 tai Hultafors Libella 2000.

   

Herkkyyden tiedot

Herkkyys riippuu libellin säteestä – suurempisäteisessä libellissä kupla pääsee liikkumaan helpommin. Herkkyys ilmoitetaan millimetreinä metriä kohden.

Herkkyysarvo perustuu siihen, kuinka paljon 1 metrin pituista vatupassia on kohotettava toisesta päästä, jotta kupla liikkuu 2 millimetriä. Käyttökohteiden herkkyysvaatimukset vaihtelevat, ja sen vuoksi saatavana on herkkyydeltään erilaisia libellejä.

Säde (mm) Herkkyys (mm/m) Malli
150 13,3 TVP
200 10 HV, PV
1000 2 Libella 2000
2000 1 MST 180

Jos libelli on liian herkkä, vatupassin käyttö voi olla liian hankalaa. Mittauksen tarkkuus on sitä parempi, mitä herkkäliikkeisempi libelli on.

Kysy meiltä