Partner login

Tutustu ikkunapuuseppä Petter Ganteliuksen työpäivään

Hultafors - Suomi

Miellyttävä höylätyn puun tuoksu tulee vastaan, kun astun sisään ikkunapuuseppä Petter Ganteliuksen työpajaan. Ikkunankehykset roikkuvat siististi katosta, kun ne odottavat vuoroaan päästäkseen kunnostajan hellään hoitoon.

Se on aikaavievä taitolaji, ja Petter on hyvin huolellinen työn jokaisessa vaiheessa. Hän pyyhkäisee kädellään juuri tehtyä puunkorjaustyötä ja päättää, että se on nyt täydellinen.

"Ikkunoiden vaihtaminen vain siksi että niistä vetää, on kuin auton romuttaminen kun renkaat ovat kuluneet."

Tiedot

Nimi: Petter Gantelius
Ammatti: Ikkunapuuseppä
Ikä: 35
Asuinpaikka: Ystad, Sweden
Instagram: @gantelius_fonsterhantverk

Kerro meille hieman taustastasi, koska et ole aina tehnyt ikkunapuusepäntyötä.

Itse asiassa se mitä olen eniten tehnyt tähän asti, on nykysirkustaiteilijan työ. Siihen sisältyi akrobatian, jongleerauksen ja tulitaiteen tekemistä eri muodoissa. Olen aina ollut kiinnostunut haastavien asioiden tekemisestä, ja nautin vaikeista tai mieluiten täysin mahdottomista tehtävistä.

Miten lopulta päädyit tekemään ikkunapuusepäntyötä?

Puukäsityön taito on ollut veressäni lapsuudesta asti. Lukion jälkeen luin Lundin yliopiston insinööritieteiden tiedekunnassa erilaisia restaurointiarkkitehtuurin kursseja, jotka pätevöittävät kunnostusarkkitehdiksi. Mutta koulu osoittautui minulle liian hallinnolliseksi ja hierarkkiseksi. En sopeutunut sinne ollenkaan – halusin myös tehdä töitä käsilläni.

Niinpä luovuin tästä ajatuksesta ja jatkoin työtä sirkustaiteen parissa. Vasta kun tapasin vanhan ikkunakäsityöläisen, ymmärsin, mitä haluan tehdä. Olin toiminut 12 vuotta ammattimaisena nykysirkustaiteilijana, kun perustin oman ikkunaseppäyrityksen vuonna 2014.

Minulla on paljon sähkötyökaluja, jotka auttavat minua toimimaan tehokkaasti, mutta niistä tulee melua ja pölyä ja ne pakottavat minut kauemmas työstä.

Kuinka monta ikkunapuuseppää Ruotsissa on?

Vaikea sanoa, koska monet välttelevät julkisuutta. Useimmat heistä ovat hyvin kiireisiä, eikä heidän tarvitse markkinoida itseään. Olen yksi heistä, ja meitä on yhteensä ehkä 200. Tiedän itse noin 100 ikkunapuuseppää.

Sinun ei ilmeisesti tarvitse metsästää asiakkaita?

Voi ei, pikemminkin asiakkaat jahtaavat minua. (Nauraa.) Mielestäni oli kuitenkin vaikeaa löytää pätevää tietoa, kun aloitin ikkunapuuseppänä, joten siksi kerron vinkkejäni sosiaalisessa mediassa. Sen ansiosta olen puolestani saanut lisää töitä ja huomiota. Se on paras markkinointikeinoni – jaan työt, joita teen.

Mikä on parasta työssäsi?

Tehtävä, joka täyttää kaikki kriteerit: todella kuluneet antiikki-ikkunat, jotka kuuluvat asiakkaalle, joka on etsinyt pitkään ammattilaista, joka voisi kunnostaa ne. Kauneimmat vaiheet ovat lasin leikkaaminen, kitin kiinnittäminen, vaurioituneen puuaineksen poistaminen ja vaihtokappaleiden täydellisen istuvuuden saavuttaminen.

Sekä se kun saa hioa viimeisenkin millimetrin kymmenesosan ja todistaa, kun vanha ja uusi sulautuvat yhteen. Samaan aikaan työ on hyvin vaihtelevaa – joskus pääsen veistämään betonia, ja jo seuraavana hetkenä leikkaamaan 200-vuotiasta käsin puhallettua lasia tai ripustamaan kehystä 15 metrin korkeuteen.

Olenko ymmärtänyt oikein, että käytät pääasiassa käsityökaluja?

Sanoisin, että oikea työkalu oikeaan tehtävään. Usein on helpompaa ja nopeampaa työskennellä käsin kuin laittaa koneet valmiiksi työtä varten. Minulla on paljon sähkötyökaluja, jotka auttavat minua toimimaan tehokkaasti, mutta niistä tulee melua ja pölyä ja ne pakottavat minut kauemmas työstä.

Se kun saa hioa viimeisenkin millimetrin kymmenesosan ja todistaa, kun vanha ja uusi sulautuvat yhteen.

Mitkä ovat sellaisia välineitä, joita ilman et tulisi toimeen?

Sellaisia on montakin! Mutta se mitä kaipaisin eniten, olisi Hultaforsin HDC-taltta, joka minulla on aina vyölläni. Ja japaninsaha, jota ilman en haluisi olla. HDC-taltan höylästystoiminnon ansiosta pääsen sinne, mihin muut taltat eivät pääse, ja sen rautapohja antaa minulle välitöntä palautetta saavuttamastani pinnan tasaisuudesta.

Miltä tyypillinen työpäiväsi näyttää?

Tyypillisiä päiviä on varmaankin kymmenen erilaista. Työpajassa tapahtuu kartoituksen tekemistä, mittaamista, lasien poistamista ja maalien raapimista sekä kunnostetun puutavaran asentamista, ehkä lasin leikkaamista, kittaamista ja maalaamista tai vanhojen rautakiinnikkeiden polttamista pellavaöljyllä.

Asiakkaalla saattaa olla vinokaton pystyikkuna, joka vuotaa vettä ja vaatii kunnostusta. Tai seison rakennustelineellä sahaamassa huonoa puuta kehyksestä. Minulla on oltava vähintään kaksinkertainen määrä kaikkia tärkeitä työkaluja, koska en voi oikeastaan koskaan tietää, mitä metallin ja maalin alta löytyy.

Oletko koskaan kieltäytynyt jostain työstä, jota olet pitänyt mahdottomana?

Olen kieltäytynyt töistä, mutta en siksi, että ne olisivat olleet mahdottomia. Oikeastaan pikemminkin siksi, että niistä olisi tullut liian kalliita. Esimerkiksi 1980-luvun ikkunoissa, joissa on huonolaatuista puuta ja huonoa lasia. Kunnostaminen maksaa paljon enemmän kuin minkä arvoinen ikkuna on. Mutta jos on kyse todella vanhoista ikkunoista, niin vaikka vain 10 % ikkunaluukusta jää jäljelle ja loput on uutta, kunnostan ne, jos se on taloudellisesti kannattavaa.

Mitä on tärkeää ottaa huomioon kunnostusprojektissa?

Tärkeintä on, että kunnostuksessa käytetään pellavaöljytuotteita. Öljy on toiminut jo satojen vuosien ajan ja vain se ravitsee vanhaa materiaalia oikein. Se, että saa kunnostetut puuosat istumaan täydellisesti on myös ratkaisevan tärkeää, jotta ikkunat kestäisivät kauan aikaa.

Onko sinulla vinkkejä tai neuvoja vai pidätkö ne omana salaisuutenasi?

Jaan vinkkejä oikein mielelläni. Se, mitä teen, on tarpeeksi vaikeaa, joten minun ei tarvitse pitää liikesalaisuuksia. Käytän talttoja useimmissa töissä, joten minun täytyy teroittaa niitä usein. Mutta en käytä vesihiontaa, se kestää liian kauan. Sen sijaan käytän nauhahiomakonetta, koska se ei polta terää niin paljon kuin hiomakivi.

Haastavat tehtävät ovat aina vetäneet minua puoleensa.

Ennen hiomista käytän taltan pakastimessa. HDC-talttojen metalli on tiheää, joten ne pysyvät jäähdytettyinä paljon pidempään, mikä tarkoittaa, että nauhahiomakoneella voin teroittaa uuden terän ilman sitä vaaraa, että se palaa. Sitten teroitan raakareunan ja viimeistelen sen käyttämällä penkkihiomakonetta, jossa on kiillotustahnaa. Kestävän, terävän reunan saaminen vie vain hetken. Se ei tietenkään ole yhtä täydellinen kuin japanilaisella hiomakivellä tehty, mutta se on yleensä tarpeeksi hyvä useimpiin töihini.

Koe enemmän

Terävä ja luotettava

Kaikki on kiinni yksityiskohdista. Hultaforsin HDC-taltan terän toinen puoli on litteä, joten se on erinomainen pinnan tasaisuuden tarkistamiseen.

Lisää tietoa HDC-taltasta

Kysy meiltä